ÇEVRESEL BAĞ: KÜRESEL ISINMA

İnsanlığın şu anki en büyük sorunu küresel ısınma. Peki dünyanın en büyük sorunu ne? Tabii ki insan. Durmadan çoğalıp durmadan yok ediyoruz. Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli’nin 5. Değerlendirme Raporu, küresel iklim değişikliğinin %95 ile %100 arasında insandan kaynaklandığını söylüyor. İklim ağı ise raporu şu şekilde değerlendiriyor: “Neden biziz, harekete geçmemiz gerekiyor!” Yok oluşu geciktirmek bizim elimizde ama bu kadar gözümüz dönmüşken ve tüketim çılgınlığına yakalanmışken yapar mıyız, emin olamıyorum.
Dünya en sıcak zamanlarını yaşıyor. 4 Temmuz 2023’te dünyamız, insanlık tarihinin en sıcak gününü yaşadı. Bir önceki rekor ise ondan bir gün öncesine yani 3 Temmuz’a ait. Üstelik Avrupa dünyanın geneline göre daha çabuk ısınıyor. Nature Medicine’de yayımlanan bir akademik makaleye göre Avrupa’da 2022 yılında, aşırı sıcaktan dolayı 60 binden fazla kişinin öldüğü söyleniyor. İran Basra Körfezi kıyısındaki havalimanında ise bir meteoroloji istasyonu 66.7 derece sıcaklık ölçtü. Fransa’nın İspanya sınırında ise kuraklık sebebiyle kısıtlamalara gidileceği duyurulmuştu. Stephen Hawking de 2017 yılında dünyanın son 100 senesi olduğunu söylemişti. Bu sıcaklıklar ise sanki bu lafı kanıtlar nitelikte…
Peki hukuki açıdan ne yapılabilir? Uluslararası antlaşmalar şu an için fazlasıyla yetersiz. Sert, çarpıcı ve hukuki açıdan net yaptırımları olan antlaşmalar yapılmalı. BM ve AB’nin duruşu daha samimileşmeli. NATO ise eğer bazı ülkelere tehdit oluşturmak için değil de insanlığın güvenliği için var olduğunu söylüyorsa bunun doğruluğunu gösterebileceği en iyi alan şu anda bu ve adımların en büyüğü bu konuda atılmalı. Dünya bizi yok etmeden biz onu iyileştirmek zorundayız. Yoksa Hawking’in haklı çıkmasını istemeyiz.

Hazırlayan: Ahmet Acar